Zoekresultaten

Musea

Huifkartochten

Wandelen

Fietsen

Rondleiding / rondrit met gids

Excursie cultuur

Excursie in de natuur

Actief met de kinderen

Workshops

Atelier

Bezoekboerderij

Eiland product

Actief in de natuur

Galerieen, exposities

Wellness

Kerkdiensten

Handig

Adressen en openingstijden

Paardrijden

Zwemmen

Sport

Strand

Bunkers Terschelling

Winkelwagen

De ideale drenkeling

Terug naar zoekresultaten

De ideale drenkeling

Evenementen, Optreden, Voorstelling

Omschrijving

Op 12 september 2009 redt de KNRM van Terschelling Paal 8 een drenkeling uit de Noordzee. 7 Jaar later deelt diezelfde drenkeling zijn ervaring in een hierover gemaakt toneelstuk met de titel: “De ideale drenkeling”. De première was in juni 2016 in het boothuis van KNRM station Paal 8 op Terschelling. Ook de laatste voorstellingen van “De ideale drenkeling” worden gespeeld in het boothuis van Paal 8.

Op een zonnige septemberdag in 2009 is fysiotherapeut en acteur Jelle Buning op Terschelling. Hij neemt een verfrissende duik in zee. Vijf kwartier later pikt het KNRM hem uit het woeste water. Uitgeput en met een kritieke lichaamstemperatuur van tweeëndertig graden. 

Regisseur en tekstschrijver Nico van der Wijk vond dit waargebeurde verhaal zo tot de verbeelding spreken dat hij er een theatertekst mee ontwikkelde. Het stuk beschrijft onder andere wat er in de vijf kwartier dat Jelle tegen de golven vocht gebeurt. Hoe het besef groeit dat hij die dag gered moest worden, of dat hij het niet zou redden. Jelle vertelt het verhaal aan de hand van een aantal belangrijke personages: zijn vader die zweminstructeur was, zijn thuisblijvende zoontje die het onheil aanvoelt, de onbekende vrouw die op diezelfde dag door het KNRM levenloos uit het water werd gehaald, de strandjutter die door Jelle’s medezwemmers werd gealarmeerd, en het parallelle verhaal van Odysseus die terugverlangt naar zijn Ithaca, zijn thuis Zuidhorn.

De laatste voorstellingen worden gespeeld in het boothuis van KNRM Terschelling Paal 8, West aan Zee, op vrijdag 18 mei om 20.00 uur en op zaterdag 19 mei om 16.00 uur en 20.00 uur. Gelieve 15 min. voor aanvang aanwezig zijn. 

De voorstelling is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar. Voorstelling duurt tussen de 65 en 75 minuten.

Foto's Prijzen